Bewaartips Boerenkaas

Bewaartips voor Boerenkaas:

Een ruimte waar een lagere temperatuur en een iets hogere vochtigheidsgraad aanwezig is, bijvoorbeeld een kelder, is de meest ideale plek om uw Boerenkaas te bewaren, in een kaaspapier of in een kaasstolp. Eventueel ingewikkeld in een theedoek is ook een optie, de smaak blijft goed behouden de doek neemt de geurtjes op en wanneer de Boerenkaas eventueel gaat zweten zal de theedoek dit opnemen. Best kunt u dan wekelijks de theedoek verschonen.

Wanneer u niet de bezitter bent van een kelder adviseren wij u om de Boerenkaas in een kaasstolp in bijvoorbeeld een keukenkastje te bewaren. In de koelkast kan ook, en zeker wanneer de buitentemperatuur weer zal stijgen, maar haal de Boerenkaas dan zo’n half uur voor gebruik uit de koelkast zodat hij op juiste temperatuur is voor een optimale smaak.

Wanneer u de Boerenkaas snijdt maak dan gebruik van een schoon mes of kaasschaaf. Vermijd contact met  schimmelkazen, groente of fruit. Wanneer er een schimmelplekje verschijnt op de Boerenkaas is dit zeker geen reden om het product weg te gooien, u kunt dit gewoon wegsnijden en de Boerenkaas verder gebruiken.

Wanneer u de Boerenkaas in een lucht- en waterdichte verpakking bewaard zal de Boerenkaas niet snel uitdrogen maar de kans dat er schimmel ontstaat is wel groter. Benut bij het snijden alle aangesneden delen en snijd niet altijd van hetzelfde snijvlak.

Als laatste wijzen wij u erop dat aangesneden Boerenkaas is om op te eten en niet lang bewaard moet blijven. Wilt u Boerenkaas voor langere tijd bewaren dan adviseren wij het te vacuümtrekken.  De vacuüm onttrekt de zuurstof zodat uw Boerenkaas langer tegen schimmels bestand zal zijn. Het rijpingsproces van de Boerenkaas zal dan ook stoppen.