Boerenkaas recepten

 

 






Met Boerenkaas zijn er tal van mogelijkheden om heerlijke recepten te maken.
Van heerlijke belegde broodjes tot smakelijke borrelhapjes,
van mooie hoofdgerechten tot een gezellige Boerenkaas fondue.
Boerenkaasonline.nl heeft een aantal van deze heerlijke recepten voor u in kaart gebracht.




Boerenkaas muffins met prei                         

Ingrediënten (voor 16 stuks):

250 gram Boerenkaas

3 eieren

3 flinke preien

4 plakjes bladerdeeg

2 dl slagroom

3 el bloem, gezeefd

25 gram boter

1 of 2 muffinvormen, maat M                                                     


Bereiding

Rasp de Boerenkaas. Snij (alleen het wit/licht groen) van de prei in smalle ringetjes en bak dit gedurende 3 minuten in de boter. Goed laten uitlekken en iets afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Snij de plakjes bladerdeeg in vieren en rol ze iets uit. Druk in elke opening van de muffinvorm een plakje bladerdeeg en zorg dat de plakjes goed aansluiten op de bodem. Laat de hoekjes langs de zijwanden omhoog steken. Verdeel de prei over de deegbakjes.

Klop de eieren los met de slagroom en roer de gezeefde bloem en 150 gram geraspte Boerenkaas erdoor. Breng op smaak met wat versgemalen peper en eventueel wat zout. Schep het eimengsel in de vormpjes en strooi de rest van de Boerenkaas erover.

Bak de muffins gedurende 20-25 minuten goudbruin.

 

 


Aubergine met Boerenkaas             



Ingrediënten:                                       
2 kleine aubergines
8 plakken boerenkaas
3 knoflookteentjes, fijngehakt
2 eieren
75 gram bloem
zout en (versgemalen) peper
olijfolie
zeezout


Bereiding:
Maak de aubergines schoon en snij er in de lengte 16 dunne plakken van. Leg op 8 plakken een plak Boerenkaas en snij die bij. Verdeel de knoflook over de Boerenkaas. Dek de plakken af met de andere plakken aubergine. 

Klop de eieren los in een diep bord. Strooi de bloem op een plat bord en meng er wat zout en peper door. Wentel de auberginepakketjes eerst door het ei, dan door de bloem. 
Verhit een bodempje olie in een koekenpan en bak de pakketjes op matig vuur aan beide kanten goudbruin, ca. 2 minuten per kant. 
Halveer de auberginepakketjes eventueel en serveer de hapjes warm. Strooi er wat zeezout over.

 


Krieltjes met beenham en Boerenkaas

Ingrediënten:
50 gram gezouten cashewnoten
50 gram gezouten amandelen of pecannoten
200 gram dikke plak beenham
200 gram Boerenkaas
5 lente-uitjes
4 el olijfolie
1 kg voorgekookte krielaardappeltjes
2 teentjes knoflook
1 el kerriepoeder
125 ml crème fraiche
2 el fijngeknipte koriander (vers of diepvries)


+ 1 Wok

Bereiding:

Hak de helft van de noten fijn en bewaar de andere helft voor de garnering.
Snij de beenham in smalle reepjes, de Boerenkaas in blokjes en de lente-ui in ringetjes.

Verhit 3 el olie in de wok, voeg de uitgeperste teentjes knoflook, de lente-ui, de kerriepoeder en de krielaardappeltjes toe en roerbak het geheel ongeveer 10 minuten.
Schep daarna de krieltjes uit de wok. Verhit 1 el olie en bak hierin de gehakte noten. Meng er de crème fraiche en 1 el koriander door en blijf roeren tot een gladde saus is ontstaan.
Schep de krieltjes en de hamreepjes erdoor en als deze warm zijn de Boerenkaas blokjes. Serveer het gerecht bestrooid met de rest van de noten en de koriander.

Serveertips:

Serveer met een frisse salade.

Je kunt de Boerenkaas ook vervangen door Boeren Komijnekaas. In plaats van beenham kun je ook gerookte kipfilet gebruiken!

 

        

Hutspotschotel met Boerenkaas komijn


Ingredienten (voor 4 personen):
1 kg aardappels                                                      
750 gram wortels
2 grote uien
1 rookworst
400 gram Boerenkaas komijn

Bereiding:
Schil de aardappelen en schrap de wortels en kook deze tot ze gaar zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de wortels en de aardappels samen in een pan met de twee gesneden uien en stamp dit door elkaar. Voeg hier 250 gram in blokjes gesneden Boerenkaas komijn en de in stukjes gesneden rookworst aan toe. Doe dit alles in een ovenschaal. Leg over de schotel plakjes Boerenkaas komijn, verdeel hier een klontje boter overheen en bestrooi met paneermeel.

Laat dit ca. 30 minuten in de oven staan.

 

Hollandse Boerenkaas fondue
ingrediënten (voor 4 personen): 
800 gr. Boerenkaas
4dl witte droge wijn
Knofllook
Maizena
Eventueel nootmuskaat

Bereiding:
De geraspte Boerenkaas op kamertemperatuur laten komen. Een teentje knoflook uitpersen en aan de wijn toevoegen. Het geheel aan de kook brengen tot dat het bruist. Haal de toegevoegde knoflook er weer uit en voeg een scheutje citroensap toe, hierdoor smelt de Boerenkaas beter. Strooi een klein beetje maizena over de Boerenkaas en voeg dan beetje bij beetje, en onder voortdurend roeren, de Boerenkaas aan de wijn toe.
Het Boerenkaas mengsel niet te hard laten koken en niet te lang verhitten. Op smaak brengen met kruiden
(zout, peper en nootmuskaat) en eventueel kirsch.

 

De wijn kan ook vervangen worden door appelsap of bier
De Boerenkaas kan ook varieren van naturel tot komijn, mosterd enz.



                                                                                

 

 

 

 

 

                                                               

 

 

Boerenkaassoep

Voor 4 – 6 personen

750 gram Boerenkaas ( extra belegen)
2 uien
1 teentje knoflook
200 gram boter
2 winterpenen
2 el gehakte selderij
1 l geconcentreerde bouillon
1 l melk
1 el zure room
4 el bloem
zout en versgemalen peper
Bak de uien en knoflook glazig in de boter. Voeg de fijngesneden wortelen en selderij toe en laat dit 5 minuten zachtjes doorfruiten. 

Roer de bloem erdoor en voeg met kleine scheutjes melk en bouillon toe. Goed door laten koken. Maak het op smaak met geraspte kaas. 
Continu blijven roeren, vooral als de kaas bij de soep gestrooid wordt. Zout en vers gemalen peper toevoegen. Ongeveer 20 minuten zacht laten sudderen met de deksel op de pan. 

 

Voordat u de soep opdient de zure room toevoegen.

Bak de uien en knoflook glazig in de boter. Voeg de fijngesneden wortelen en selderij toe en laat dit 5 minuten zachtjes doorfruiten. 

Roer de bloem erdoor en voeg met kleine scheutjes melk en bouillon toe. Goed door laten koken. Maak het op smaak met geraspte Boerenkaas. 
Continu blijven roeren, vooral als de Boerenkaas bij de soep gestrooid wordt. Zout en vers gemalen peper toevoegen. Ongeveer 20 minuten zacht laten sudderen met de deksel op de pan. 

Voordat u de soep opdient de zure room toevoegen.

Heerlijk met een versgebakken stokbroodje!

 

Boerenkaas brokkel marineren voor in salades of voor bij de borrel

Wat heb je nodig;

Weck(pot) van ± 1 liter

500 gram Boeren Brokkel gesneden

4 takjes tijm

3 takjes dragon of rozemarijn

12 zwarte peperkorrels grof gestampt

Alles in weckpot en afvullen met frisgroene olijfolie. Minimaal 24 uur marineren niet in de koelkast, maar op een koele donkere plek.

 

 

Boerenkaas Knoflookbrood

 

Ingrediënten:

Stokbrood, 3 el gehakte peterselie, zout, 1/2 kopje olijf olie, 1 el zachte boter en natuurlijk Boerenkaas naar eigen smaak.

Oven voorverwarmen op 180 graden. Snij het stokbrood horziontaal tot de bodem ( niet helemaal door) en laat de uiteinde heel. Doe alle ingrediënten behalve de kaas in een blender en maak er een mooi gladde mix van. Lepel dit mengsel over de bodem van het brood en verdeel de geraspte kaas er overheen. Ongeveer 5 -6 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.