Kwaliteit Boerenkaas



De Europese Unie heeft boerenkaas erkend als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Dit betekent dat alleen kaas die bereid is op de boerderij volgens een traditionele bereidingswijze met rauwe melk als 'Boerenkaas' mag worden verkocht. Boerenkaas is het eerste Nederlandse product dat beschermd wordt door de Europese verordening die gaat over gegarandeerd traditionele specialiteiten voor landbouwproducten en levensmiddelen.

Boerenkaas

Boerenkaas is erkend als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit omdat het zich duidelijk onderscheidt van andere kazen en van generatie op generatie is gemaakt volgens een traditionele en gecontroleerde bereidingswijze. De Europese erkenning van Boerenkaas geeft consumenten de garantie dat deze kaas volgens de ambachtelijke bereidingswijze met verse rauwe melk op de boerderij gemaakt is.

Boerenkaasbereiders

Boerenkaas wordt op de boerderij geproduceerd. De melkveehouderijbedrijven hebben een speciale kaasbereidingsruimte en -opslag voor de Boerenkaas. Voor de productie van Boerenkaas wordt tot op de dag van vandaag rauwe melk gebruikt die geen enkele behandeling heeft ondergaan. Hierdoor blijven meer smaakeigenschappen van de melk behouden. Boerenkaas is geen gestandaardiseerd eenheidsproduct. Per kaasboederij proeft men de verschillen in diervoer, grondsoort, gras, receptuur en bereidingswijze. De bereiding van Boerenkaas is voor een groot deel handwerk. De smaak van Boerenkaas varieert ook per seizoen en wordt sterker naarmate de rijping vordert. Deze vaak kleinschalige bedrijven voldoen aan alle Europese eisen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid.